De flesta äter inte tillräckligt av DENNA mineral! Och naglarna kan visa första tecknet på det!

De flesta äter inte tillräckligt av DENNA mineral! Och naglarna kan visa första tecknet på det!

Vi vet alla vilka baslivsmedel vi behöver i vår kost för att hålla oss friska: proteiner, kolhydrater, fetter, och så vidare. Men det finns också massor av vitaminer och mineraler som våra kroppar behöver dagligen, och många får inte i sig tillräckligt av dem.

En av dessa vitaminer kallas mangan. De flesta människor tänker inte till så noga om de får i sig denna vitamin genom kosten, men äter man inte tillräckligt mycket av den kan de få allvarlig inverkan på din hälsa…

Mangan är en mycket viktigt vitamin, men det är inte något som folk vanligtvis tänker på.

mang-8

Mangan är viktigt för att utveckla muskler och andra bindväv, de reglerar fördelningen av socker, hjälper kroppen att ta upp kalcium och förhindrar blodproppar!

Experter uppskattar att 37% av svenskarna inte får i sig tillräckligt med mangan i sin kost och kan få vissa symptom som följd.

mang-9

Symtom på en kritisk mangan brist inkluderar svaghet, illamående, kräkningar och yrsel. Långsiktig brist på vitaminen kan ha mer subtila effekter som håravfall och skallighet, hörselnedsättning, och svaga naglar. I extrema fall, kan de orsaka förlamning, blindhet, infertilitet och kramper.

Lyckligtvis finns det flera typer av livsmedel som du kan äta för att se till att du får i dig tillräckligt med mangan…

mang-1

1. Skaldjur

Fisk och skaldjur är en stor källa till mangan. Kräftor och musslor är särskilt rika på det. Innehåller din kost mer skaldjur innebär de dessutom att du får i dig andra nödvändiga näringsämnen som B-vitaminer, omega 3s, och vitala aminosyror!

mang-2

2. Nötter och frön

Pekannötter, valnötter, hasselnötter och macadamianötter är alla utmärkta källor till mangan. Nötter i allmänhet är bra att få i sig för de innehåller hälsosamma mängder av fiber, magnesium, vitamin E, och koppar.

mang-3

3. Spenat

Denna gröna växt är otroligt näringsrik på många sätt. Utöver mangan, så ger en portion av färsk spenat de dubbla dagliga rekommenderade intaget av vitamin A och nästan sju gånger den rekommenderade mängden av vitamin K!

mang-4

4. Fullkorn

Fullkorn är bra källor till mangan, om du regelbundet äter det kan de bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer, och typ-2-diabetes!

mang-5

5. Tofu och tempeh

Dessa vegetariska alternativ är bättre än att de bara ersätter kött! De är också utmärkta källor för koppar, järn, omega-3, kalcium, och – naturligtvis – mangan.

mang-6

6. Limabönor

Bönor i allmänhet – och särskilt limabönor – är en stor källa till mangan. Dessutom har de massor av essentiella aminosyror, innehåller mycket fiber, och är en bra källa till magnesium.

mang-7

7. Svart te

Ett bra sätt att se till att du får din dagliga rekommenderade mängd mangan är helt enkelt att njuta av en kopp te! Svart te är dessutom också bra för ditt hjärta, hälsa och ben.

Wow! Jag hade ingen aning om att mangan var så viktig, för att inte tala om att så många människor inte får i sig tillräckligt av det.

Dela denna viktiga information med dina vänner!

You Might Like These

Leave a Comment